Co je to klaret

Jeho obliba u nás ve vinařství stále stoupá.. rok co rok je po něm větší poptávka. Jenomže co to ten klaret je a jak vzniká?

Označení klaret nebo claret smí nést vína z modrých odrůd, která vznikla bez nakvášení rmutu. V praxi to znamená, že se vyrábí lisováním celých hroznů. Vyjímečně se dá také připravit ze samotoku. My nejčastěji pro výrobu klaretu používáme odrůdu Cabernet Sauvignon, ale vhodné jsou také odrůdy jako je Frankovka, Rulandské modré, Svatovavřinecké nebo Zweigeltrebe.

Lehkost a elegance

Vína vzniklá lisováním celých hroznů jsou lehká, ovocná a svěží. Nejčastěji Vás osloví vůní třešní, banánů nebo broskví. V závislosti na způsobu zpracování mohou být také velmi elegantní.

Klaret má většinou krásnou barvu od žlutých odstínů až po lososovou, či cibulovou barvu. Typickými vlastnostmi klaretů jsou jemnost, krémovost a nekomplikovanost.

Jak to bylo na začátku

Typ vína označovaný jako „clairet“ se v Evropě objevuje už od 17 stol. V tu dobu začala angličanům chutnat lehká červená vína, nejvíce z Francie. I proto se francouzští vinaři z Bordeaux rozhodli začít vyrábět „vin clair“ neboli světlé víno. Ve Francii se už však tento název příliš nepoužívá. Dnes můžete najít vína podobná našim klaretům označená jednoduše nápisem rosé..

Klaretům se věnujeme několik let, ochutnejte

U nás ve vinařství milujeme klarety. Proto je také pro Vás každoročně vyrábíme. Je to dokonalé pití na teplé letní večery. Nenáročnost a přímočarost klaretů nás zkrátka fascinuje. Zvláštní pozornost věnujeme již vstupní surovině. Hrozny pro výrobu klaretu sbíráme vždy mezi 21-22st NM. Vyší vyzrálost by mohla znamenat vyšší alkohol a ztrátu svěžesti.

I letos máme v nabídce klaret – pozor máme ho pouze omezené množství 800ks!

Cabernet Sauvignon klaret 2020, polosuché – ve vůni i chuti se najdete tóny bílého rybízu, jahod a meruněk.

Podívejte se do našeho e-shopu